Çankırı Tuz Mağarası

0
718

Çankırı Tuz Mağarası

Çankırı tuz mağarası, Çankırı’nın en büyük turizm bölgesidir. Yaklaşık 5.000 yıllık olduğu tahmin edilen Çankırı kaya tuzu mağarası Türkiye’nin en büyük kaya tuzu rezervlerinden biridir. İlk olarak Hititler döneminde kullanılmaya başlanılan bu tuz mağarası, Çankırı içinde yüksek ziyaretçi potansiyeline sahiptir. Dünya’nın her yerinden binlerce turiste ev sahipliği yapmaktadır.  Bu yazımızda sizlere Çankırı tuz mağarası hakkında bilgi vereceğiz.

Çankırı’ya 20 kilometre mesafede bulunan tuz mağarası, kaya tuzu ihtiyacına çözüm sunmak için açılmıştır ve günümüzde kaya tuzu işletmeciliğine aktif olarak devam etmektedir. Türkiye’nin tuz ihtiyacının yüksek bir kısmını karşılayan Çankırı tuz mağarası 800 dönümlük bir alan üzerine kurulmuştur ve 8 kilometre uzunluğa sahiptir. Ve Türkiye’nin en büyük kaya tuzu mağarasıdır.

Özel bir işletme tarafından işletilen kaya tuzu mağarasının içi kamyonların rahatlıkla girip çıkabileceği ve içeride gezebileceği kadar büyük ve geniş. Toplam rezervin 500 milyon ton olduğu tahmin edilirken üretilen tuzların saflık oranları ise %85 ve %95 arasında değişiklik göstermektedir. Yıllık üretim kapasitesi 150.000 ton olan Çankırı kaya tuzu mağarası, bu tuzları rafine tuz fabrikalarına, buzlanmayı önlemeden kullanmak için belediyelere ve yemeklerde kullanabilmemiz için evlerimize göndermektedir. Ayrıca yalama taşı olarak hayvan besiciliğinin tuz ihtiyacına da çözüm sunmaktadır.

Çankırı Tuz Mağarası Hakkında Bilgi

Mağaraya girer girmez nefesinizin açılmasına şaşırıp kalacaksınız. İçeride oda şeklinde birçok büyük galeri bulunmakta. Yılın belli zamanlarında bu galeriler içerisinde çeşitli etkinlikler ve sergiler düzenlenmekte. Özellikle öğrencilerin yapmış olduğu tuzdan ve metalden heykel sergilerine rastlamak mümkündür. Ayrıca işletme tarafından yapılmış birçok kaya tuzu süsleri sergilenmekte ve ziyaretçilere satılmaktadır. Yaz aylarında dahi tuz mağarasının çok soğuk olduğunu bilmenizde fayda var.

Mağaranın bir diğer dikkat çeken özelliği ise tamamı tuzdan oluşan sarkıtlar ve dikitler. Birçok mağarada rastlanması mümkün olan bu doğa harikalarıyla Çankırı Tuz Mağarasında karşılaşacaksınız. Ama tüm diğer sarkıt ve dikitlerin aksine buradakilerin hepsi tuzdan oluşmakta. Mağaranın içerisinde eskiden sahibinin makam arabası olarak kullandığı bir at arabası da yer almakta. Onu gördüğünüz zaman tarihin nasıl gün yüzüne çıktığını anlayacaksınız. Bu uzun ve koca mağaradan bir zamanlar insan gücüyle taşınan tonlarca tuzun, teknolojiyle nasıl boyut atladığına şahit olacaksınız.

çankırı tuz mağarası sergi.jpg

Çankırı Tuz Mağarası Astım Tedavisi

Astım hastalığı tedavisine yardımcı olan havasından dolayı Çankırı tuz mağarasının sağlık turizmine kazandırılma çalışmaları başlamıştır. Tamamlanmış galerilerin bir kısmı Çankırı Valiliğine devredilmiş ve Valilik bu galeriler için sağlık turizmi adı altında astım tedavi odaları kurmayı planlamıştır. Bakterilerin yaşam koşullarına ortam sağlamayan temiz havası astım ve diğer akciğer hastalıkları tedavisi için çok önemlidir.

Tuz mağarası olmasından ötürü mağaranın içi antibakteriyel bir havaya sahiptir. Bu nedenle havada hiçbir mikrop ve zararlı organizma varlığını sürdürememektedir. Nefes darlığı çeken hastalar için temiz hava tedavinin en önemli kısmıdır. Bu nedenle astım ve nefes darlığı olan hastalar sık sık Çankırı tuz mağarasını ziyaret etmektedir. Üstelik bunun doğruluğu Çankırı Valiliğince kabul edilmiş ve sağlık turizmi çalışmalarına başlanmıştır.

Çankırı tuz mağarası faydaları aslında görüldüğünden çoktur. Hem Türkiye’nin en önemli tuz rezervi olmak da hem de aslım ve nefes darlığı hastaları için bir tedavi değeri taşımaktadır. Bunun yanı sıra Çankırı tuz mağarası, Çankırı’nın turizm sektörü için yine en önemli yerlerden biridir. Üstelik ülkemizin en büyük tuz mağarası olma özelliğini de elinde bulundurmaktadır.

Çankırı tuz mağarası eşek

Çankırı Tuz Mağarası Eşek Ölüsü

Bu mağaranın duyunca şaşıracağınız bir özelliği bulunmakta. Eşek ölüsünün tuz mağarası ile ne alakası var diye düşünüyorsanız bilin ki çok yanılıyorsunuz. Tahmini olarak 200 yüzyıl önce ayağı kırılarak mağaranın içinde kaldığı ve iyileşemediği için öldüğü tahmin edilen eşeğin çürümeyen vücudu görenleri şaşkına çeviriyor. Yaklaşık 200 yüzyıl bozulmadan mağaranın içinde kalan bu eşek ölüsü Çankırı tuz mağarasından çıkarılarak Maden Teknik Arama müzesine götürülmüştür. Fakat burada çürümeye başladığı fark edilince tekrar Çankırı tuz mağarasına geri getirilmiştir.

Eşeğin yanı sıra mağaranın içerisinde sergilenen ve cesedi çürümemiş bir de tavşan ölüsü bulunmaktadır. Bu iki ölü hayvan bir cam kutunun içinde ziyaretçilere sergilenmektedir. Kulağa her ne kadar ürkütücü ve ilginç gelse de bu olayın temel nedeni yine mağaranın havasıdır. Antibakteriyel olan hava herhangi bir mikroorganizmanın yaşamasına müsaade etmediği için çürüme olayı mağara içerisinde gerçekleşmemektedir.

Çankırı Tuz Mağarası Giriş Ücreti

Her ne kadar özel bir işletme tarafından işletiliyor olsa da Çankırı tuz mağarası için giriş ücreti ödemenize gerek yoktur. Ücretsiz olarak mağaraya ister aracınızla isterseniz yürüyerek girebilir ve dilediğiniz gibi gezebilirsiniz. Mağaranın içi araçların gezebileceği kadar geniştir. Lakin bizim tavsiyemiz araçsız olarak girmeniz. İçeride yer alan galerileri, sergileri, eşek ve tavşan ölüsünü en iyi yürüyerek gezerken görebilir ve inceleme şansı bulabilirsiniz.

Çankırı tuz mağarası galeri

Çankırı Tuz Mağarası Ziyaret Saatleri

Yılın her ayı ve haftanın her mevsimi ziyaretçi kabul eden işletme ziyaret saatleri konusunda bazen sorun çıkarabilmektedir. Bu nedenle sabah saat 09:00 ve akşam 16:00 saatleri arasında giderseniz hiçbir sıkıntı yaşamazsınız. Akşam 18:00’a kadar ziyaretçi kabul ediliyor olsa da hafta sonları bu saatler değişebilmekte. Yine en kesin saat dilimi sabah 09:00 akşam 16:00’dır.

Çankırı Tuz Mağarası Nerededir?

Adında da anlaşılacağı üzere Çankırı tuz mağarası Çankırı ilindedir ve Balıbağ köyüne bağlıdır. Balıbağ köyü Çankırı’nın merkez köylerinden biridir. Çankırı merkeze uzaklığı ise sadece 20 kilometredir.

Çankırı Tuz Mağarası Yol Tarifi

Çankırı’ya varmadan yol üzerinde Çan-Kaya tabelasını yönünden devam edilerek 25 kilometrelik bir yolun sonunda tuz mağarasına varılmaktadır. Yolu oldukça düzgün olduğu için her türlü özel araç ile ulaşması mümkündür. Toplu taşıma ne yazık ki bulunmamaktadır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here