İçindekiler
Şahinkaya Kanyonu Gezi Rehberi
Samsun’un Vezirköprü ilçesinde bulunan Şahinkaya Kanyonu Türkiye’nin en büyük ikinci kanyonudur. Kızılırmağın en var ama en uzun geçidi olan kanyon, 2,5 kilometre uzunluğa ve 324 metre yüksekliğe sahiptir. Üzerinde Altınkaya barajını bulunduran kanyonda tekne gezileri yapılmaktadır. Türkiye’nin ikinci büyük kanyonu olan Şahinkaya Kanyonu hakkında tüm bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.
Samsun’da Bir Doğa Harikası; Şahinkaya Kanyonu
Sarp kayalıklar arasından kendine yol bulan kızılırmağın turkuaz suları güzelliğiyle görenleri büyülüyor. Altınkaya baraj gölü üzerinde yer alan şahinkaya kanyonu günümüzün en önemli turizm adreslerinden biri haline gelmiştir.
1988 yılında tamamlanan Altınkaya barajı içerisinde kalan kanyonu çevreleyen yüksek ve sarp kayalıklar muhteşem bir seyir imkanı sağlıyor. Baraj yapılması şahinkaya kanyonu tekne gezisi imkanı da sağlamıştır. Üstelik seyir keyfi ve tekne turunun yanı sıra birçok farklı aktiviteye de imkan sağlamaktadır.
Şahinkaya Kanyonu etrafında doğa yürüyüşü (trekking) yapabilir ve evlilik teklifi gibi çeşitli organizasyonlardan yararlanabilirsiniz.
Trekking ve Tekne Turu
Etrafının sarp kayalıklar ile çevrili olduğunu söylemiştik. Bu, dağcıların ve doğa yürüyüşü sevenlerin mutlaka ziyaret etmesi anlamına geliyor. Zirveye çıkana kadar vereceğiniz çaba ve yorgunluğu, zirveye çıktığınızda sizi karşılayacak olan manzarayı görünce unutacaksınız. Temiz ve serin hava, turkuaz sular ve rüzgarın sesi eşliğinde huzur dolacağınız bir doğa yürüyüşü için, mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Tekne turları neredeyse günün her saati yapılmaktadır. Özellikle yaz aylarında rağbet gördüğü için yoğunluk yaşanmakta. Tekne turu fiyatları mevsimsel olarak değişiklik göstermekle birlikte kişi başı 10 ₺ ve 15 ₺ arasındadır. Toplu ziyaretlerde ise grup indirimleri sağlanıyor.
Tekne turları yaklaşık 30 dk sürmektedir. Küçük aileler için 5 kişilik küçük tekneler bulunmaktadır ve bunların ücreti ise 50₺’dir.

Ulaşım, Konaklama ve Kamp
İlk olarak bilmeniz gereken buraya herhangi bir toplu taşıma aracı bulunmamaktadır. Kanyonu yukarıdan izlemek için şahsi araçlarınızla gitmeniz gerekmektedir. Fakat iki farklı yerden tekne turları düzenlenmekte ve bu turlar ile kanyonu gezme olanağınız bulunmaktadır.
Vezirköprü ilçe merkezine geldikten sora Adatepe istikametine devam ederek, sırasıyla Oymaağaç ve Türkmen köylerini geçtikten sonra ulaşabilirsiniz. İkinci bir yol ise Kastamonu yoluna devam ederek 11 kilometre sonra Çeltek Köyü yol ayrımına saparak 4-5 km sonra ulaşabilirsiniz.
Konaklama için Vezirköprü merkezde pansiyonlar ve apart daireler bulabilirsiniz. Kamp yapmayı ise geceleri oldukça ıssız ve tenha olacağı ve doğal yaşam alanı olduğu için tavsiye etmiyoruz.
Vezirler Diyarı; Vezirköprü
Vezirköprü adından da anlaşılacağı üzere vezirler diyarıdır. Buraya kadar gelmişken sadece kanyon gezisiyle yetinmemelisiniz. Samsun’un Osmanlı dönemine ait eserlerinin yarısından fazlası Vezirköprü’de bulunmaktadır. Başta Kurşunlu Cami, Taşhan, Bedesten ve Taş Medrese görmeniz gereken en önemli yerlerindendir. Ayrıca yöresel ürünlerine ve çeltik tarlalarına göz atmayı unutmamanızı öneririz.
Bu yazımız hoşunuza gitti ise başka bir doğa harikası olan Antalya’nın Doğal Cenneti Güver Uçurumu Kanyonu yazımızı okuyabilirsiniz.