Tarsus Şelalesi

0
537

Tarsus Şelalesi

Mersin’in şehir merkezine yakın bir konumda bulunan Tarsus Şelalesi, bölgede yer alan ırmakların en küçüğü ve en soğuğudur. Berdan nehrinin oluşturduğu bu şelale yaklaşık 5 metre yükseklikten yüksek bir debi ile dökülmektedir.

Abbasi Araplarının “Soğuk Su” anlamına gelen El Baradan ismini verdikleri bu güzel nehir zamanla Berdan ismini almıştır. Çok daha eskilerde Kydnos Çayı ve Tarsus Çayı olarak da isimlendirilmiştir. Bolkar dağlarından başlayan bu nehir 142 kilometre uzunluğa sahiptir. Çukurova’yı dolaştıktan sonra Akdeniz’e dökülen Berdan Nehri, Mersin ilinin kurulmasında da önemli bir rol oynamıştır. Tarsus şelalesinin Tarsus merkeze uzaklığı ise yalnızca 2 kilometredir.

Bizans İmparatoru Justinyen tarafından kenti su baskınlarına karşı koruyabilmek adına yaptırılmış bir su yatağıdır. Nehrin üzerinden geçtiği yerler ise Roma döneminde mezarlık olarak kullanılmıştır. Bu nedenle yaz mevsiminde suların azalmasıyla bu mezarlar gün yüzüne çıkmaktadır. Suyun debisinin yüksek olması nedeniyle mezarların birçoğu varlığını koruyamayarak günümüze kadar gelememiştir. Yine birçok mezar da define avcılarının tahribine uğraşmış ve yok edilmiştir. Roma döneminde mezarlık olarak kullanılan bir bölgenin, Bizans İmparatoru tarafından şehri su basmaması için yapılmış bir eserdir.

Tarsus şelalelerini besleyen Berdan Nehri, kaynağını Toroslardan kısa bir süre içerisinde aldığı için suyu sürekli soğuk oluyor. Yaz mevsiminde bunalanlar için çok elverişli bir yer olurken özellikle ilkbaharda en yüksek debisine ulaşarak çağlayanı ile herkesi kendine hayran bırakıyor.  Şelalenin çevresinde halkın hizmetine sunulmuş mesire alanları, restoranlar ve oteller bulunmaktadır. Bu sayede turizm alanında gelişen Tarsus Şelalesi ziyaretçilerin huzurlu bir tatil keyfi sunuyor.

tarsus şelalesi piknik alanı
tarsus şelalesi piknik alanı

Tarsus Şelalesi Piknik Alanı

Mersin’in ve Tarsus’un en çok tercih edilen piknik alanlarından biridir Tarsus Şelalesi. Toroslardan beslenen Berdan Nehrinin yüksek debiye sahip olmasıyla ve Tarsus Şelalesinden muhteşem bir görünümle dökülmesi ziyaretçilerinin gözlerini boyuyor. Piknik alanları ve mesire yerleri özellikle yaz aylarında oldukça rağbet görmektedir.  Üstelik merkeze yakın olmasından dolayı da oldukça tercih edilmektedir.

Tarsus Şelalesi piknik alanı olarak oldukça imkân sunmaktadır. Özellikle kahvaltı yapabileceğiniz birçok mekân, yemek yiyebileceğiniz güzel restoranlar ve konaklayabileceğiniz çok sayıda otel bulunmaktadır. Tarsus için bir turizm ve yaşam alanına dönüşmüş bu yer, yaşlısıyla ve genciyle tüm görenleri kendine hayran bırakmayı başarıyor. Doğayla iç içe olan bu yerde, siz de yüzünüze vuran serinliğin hazzına doyacaksınız.

 

Tarsus Şelalesi Kahvaltı

Özellikle hafta sonu kahvaltıları için tercih edilen Tarsus Şelalesi sizlere huzur içinde bir kahvaltı olanağı sunuyor. Yüksek debi ilen dökülen çağlayan sesi ve yemyeşil doğanın Berdan Nehrinden aldığı serinlik ile adeta ruhunuzu okşuyor. İster köy kahvaltısı eşliğinde huzurlu bir güne başlayın isterseniz gözleme ve çay eşliğinde çağlayanı izlemeye koyulun. Ama Tarsus Şelalesinde kahvaltı yapma ayrıcalığından mahrum bırakmayın kendinizi.

Kahvaltı yapabileceğiniz birçok özel işletme bulunmakta. Fiyatlar oldukça makul olmakla birlikte her işletmede de farklılık göstermekte. Konum itibari ile hepsinin yeri oldukça güzel. Siz sadece ne yemek istediğinize ve damak zevkinize hitap edecek mekâna karar vermelisiniz. Sıkma meyve sularından çaya, simitten açık büfe kahvaltıya kadar tüm olanaklar elinizin altında. Sizlere şimdiden afiyet olsun.

 

Tarsus Şelalesi Nerede ve Nasıl Gidilir

Mersin il merkezine 27 kilometre mesafede bulunan Tarsus ilçesinin Çağlayan mahallesinde bulunmaktadır. Tarsus Şelalesinin Adana’ya olan uzaklığı ise 40 kilometredir. Hem Mersin’den hem de Adana’dan toplu taşıma ile ulaşım mümkündür. Öncelikle Tarsus ilçesine oradan da Çağlayan mahallesine giden dolmuşlarla Tarsus Şelalesine ulaşabilirsiniz.

 

Tarsus Şelalesi Giriş Ücreti

Burası halka açık olan ve giriş için ücret ödemeniz gerekmeyen bir doğal güzellik. Bu nedenle giriş için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor. Fakat şelale çevresinde oldukça çok işletme ve konaklama için otel bulunmakta. Fiyatları oldukça makul olan bu işletmeleri kullanıp kullanmamak ise size kalmış. Ama Tarsus şelalesi giriş ücreti konusunda aklınızda hiçbir soru işareti kalmasın. Halka açık ve tamamen ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here